Blog

Blombacka en de oude weg naar Molkom

By | Geen categorie | No Comments

Na de inspanningen een dag eerder, was het gisteren een dag van rust. Althans, relatieve rust. In deze tijd van het (voor)jaar groeit alles snel, dus ook het gras. Toen wij afgelopen zaterdag hier aankwamen was het mij nog niet zo opgevallen, maar een paar dagen later leek het mij toch wel zinvol om het gras te maaien. Niet dat het al te veel zin heeft, want als wij hier weer komen is het toch weer een grote jungle. Maar voor de korte termijn oogt het prima.

Vandaag waren we weer ‘hersteld’. De laatste dag hier, en dus een route vanuit huis: over de parkeerplaats richting de tennisbaan, daar weg 63 oversteken naar Blombacka, door Blombacka heen naar de oude weg naar Molkom. Aan die weg wordt niet veel onderhoud meer gepleegd, gelet op de slechte staat, maar lopen kun  je er altijd. Op een gegeven moment, als de huizen ophouden, staat er rechts in het weiland een electriciteitsverdeelstation. Langs dat station loopt een weg die we zijn opgegaan. Zodra die weg onder het spoor doorloopt, kom je op de oranje wandelroute die langs ons huis in de richting van Mangenbaden gaat. Dus, vanaf daar was het een kwestie van de paaltjes volgen. Erg leuk om te doen, omdat we dat gedeelte van de route nog nooit hadden gelopen.

De bossen rond de Lårhöjden

By | Geen categorie | No Comments

Het kan maar niet op. Ook vandaag stonden we weer op met de zon vol aan de hemel. Uit het onvolprezen Wandelen in Värmland had Renee voor vandaag de wandeling door de bossen rond de Lårhöjden uitgekozen. Dat is een wandeling in de buurt van Storfors, in het oosten van de provincie. We besloten vroeg op pad te gaan want volgens het boekje was de lengte van de wandeling 11,9 kilometer en zouden we er 4 uur over doen. Dus koffie gezet, brood gesmeerd, voldoende vooraad aan water in flesjes gedaan en rijden maar. Via Filipstad waren we rond half 11 in Storfors. Daar konden we de auto parkeren in de buurt van de camping. Het was even zoeken maar nadat we een goede plek voor de auto hadden gevonden konden we op pad. Door wat verkeerde keuzes bleek de voorspelde afstand en tijd echter een onderschatting.

Al met al hebben we ruim 16,5 kilometer afgelegd, in iets meer dan 5 uur. Maar dat dan wel in een prachtige omgeving. Op een gegeven moment kwamen we bij een huisje, Storfors Skidor. Volgens een bordje aan de muur zaten we op 303 meter boven zeespiegel. Van daaruit hadden we een prachtig uitzicht over de onherbergzame omgeving. Ook dachten we nog sporen van een wolf aan te treffen in de vorm van uitwerpselen. We zijn geen experts op dit gebied maar volgens het sporenboekje dat we bij ons hadden leek het er wel heel veel op. Bovendien komen ook in dat gebied veel wolven voor.

Rondje in de buurt

By | Geen categorie | No Comments

Voorjaar 2019. We zijn afgelopen zaterdag aangekomen in ons huis. En weer is het prachtig weer, veel zon en rond de 20 C. Wat wil een mens meer. Gisteren hebben we wat rondgelummeld rondom het huis, maar vandaag is het tijd voor een wandeling in de buurt. Weliswaar een bekende route, maar eentje die nooit verveeld. Onderweg de eerste kraanvogel stelletjes gespot als ook een geroofd, en dus leeg, kraanvogel ei. Voor de rest eigenlijk niets bijzonders, maar volop genieten van de omgeving, de rust en de ruimte.

Herfst 2018 in Lindfors, Värmland

By | Geen categorie | No Comments

Op zaterdag 13 oktober zijn we vertrokken voor een korte herfstvakantie. Aangezien er grote drukte werd verwacht op de Duitse snelwegen zijn we op tijd (10.15 uur) weggegaan. Maar goed ook, er was veel verkeer op de weg. Mede dankzij het, al wekenlang, mooie weer.

De bootreis ging zoals altijd voorspoedig en zondag tegen 14.00 uur kwamen we aan in Lindfors. In en rondom het huis zag het er goed uit. Door, ook in Zweden, het warme weer waren er nog geen muizen binnen geweest. Het enige wat er deze week zou moeten gebeuren is het repareren van het elektrisch kacheltje in de waterput. Dit om te voorkomen dat de waterpomp tijdens een strenge vorstperiode bevriest.

Zondagmiddag hebben we gelijk de wildcamera, die we afgelopen zomer hadden opgehangen, opgehaald en de foto’s bekeken. Er bleken meer dan 1500 foto’s gemaakt te zijn. Nee, niet allemaal mooie opnames van dieren. Al zaten er wel hele mooie foto’s tussen: een korhoen, veel reeën en ook ’s nachts mooie opnames van een eland met kalf en ook een vos kwam in de nachtelijke uren langs. Verder wel 100 foto’s van een jager die niets vermoedend pal voor onze camera een rustmoment nam.

In Nederland is de korhoen zeer zeldzaam. In Zweden is hij veelvuldig aanwezig, echter moeilijk te spotten. Bijzonder dat het ons gelukt is dankzij de wildcamera.

Maandag en dinsdag hebben we in de omgeving van ons huis gewandeld, woensdag zou de elektricien komen voor het maken van het kacheltje. Hij kwam ook, al snel bleek dat hij het benodigde niet op voorraad had en een dag later zou terugkomen.  Het is werkelijk prachtig herfstweer met een stralende zon en blauwe lucht. Dat leverde vanochtend, tijdens de eerste wandeling met Nora, een mooie foto op van de zonsopgang.

Cor en ik hebben vanmiddag een mooie lange wandeling gemaakt (ruim 15 km). Uiteraard prachtige foto’s gemaakt, de zon scheen prachtig over de meren heen. Onderweg alleen maar één enkel eekhoorntje gezien.

Morgen gaan we alweer richting Nederland, een weekje is dan maar erg kort maar zeker de moeite waard.

Dwalen met Gustav Fröding

By | Geen categorie | No Comments

Gustav Fröding (1860 – 1911) is een bekende Zweedse dichter.  Tot op de dag van vandaag inspireert hij de Zweden, zoals enkele jaren terug de ook bij ons bekende popgroep Mando Diao. In 2011 brachten zij ter gelegenheid van het 100 ste sterfjaar van Fröding het album Infruset uit. Dit prachtige album bevat louter op muziek gezette gedichten van Gustav Fröding. Een van de mooiste daarvan is Strövtåg i Hembygden, een melancholisch lied waarin de hoofdpersoon terugkeert naar waar hij is opgegroeid. Dit lied is hier in Zweden een monsterhit.

Geboren in Karlstad

Fröding werd op 22 Augustus 1860 geboren in Karlstad. Of eigenlijk, in Alster. Vandaag hebben we zijn geboortehuis, Alsters herrgård, bezocht. Een prachtige plek, direct grenzend aan het Vanern meer.  Via een wandelpad doorkruis je een overgangsgebied tussen water en land, uiteindelijk uitkomend bij een vogeluitkijktoren. Vanuit die toren heb je een prachtig zicht om de omgeving. Tel daarbij op dat het ook vandaag weer volop zomer was en het plaatje is compleet.

De herrgård

Terug bij de herrgård kun je heerlijk zitten in de tuin. We hebben daar volop genoten van iets te drinken en te eten.  Alleen al het aanwezig zijn op die plek was een ervaring op zich. Daarna hebben we nog wat verder rondgekeken waarna we langzaam maar zeker weer op huis aan gingen.

 

Onweer bij Acksjon

By | Geen categorie | No Comments

Woensdag 18 juli begon zoals alle voorgaande dagen, niet alleen die hier tijdens onze vakantie in Zweden, maar eigenlijk (bijna) alle dagen sinds mei; zonnig en warm. De temperatuur liep al snel op naar tropische waarden. Desondanks wil je niet alleen zitten en lezen (of in de tuin bezig zijn; veel te heet), maar wil je ook wat doen. Dus toch maar de wandelschoenen aangetrokken. Bestemming: een rondwandeling bij Acksjon. Lekker dicht in de buurt en dus niet te lang in de auto.

Naar weg 240

Vanuit ons huis richting het dorp en daar de afslag naar Hagfors nemen, weg 240. Na enkele kilometers bij het bordje Acksjon rechtsaf. Toen was het nog een paar kilometer alvorens we de auto aan de kant van de weg konden zetten. Broeierig warm was het. Renee vroeg nog: “we krijgen toch geen onweer?”. Maar daar had de Zweedse KNMI (SMHI) niets over gezegd. Terwijl een Deens stel nog bezig was de stoute wandelschoenen aan te trekken, gingen wij op pad.

De eerste druppels

De wandelroutes daar zijn werkelijk prachtig. Daarom hadden we er ook niet direct erg in dat het geleidelijk aan begon te regenen. En daar bleef het niet bij; al snel volgde het eerste onweer. En dat is zo midden in die enorme Zweedse bossen niet prettig, vooral niet als het toch aardig dichtbij begint te komen. De vraag was toen: gaan we door of keren we om. We kozen voor het eerste. Het was eigenlijk ook wel lekker, een welkome afkoeling in deze ongelooflijk hete zomer.

De korte variant

Na een kilometer of 3 kwamen we op een punt waar we konden kiezen om de lange dan wel de korte route te lopen. Omdat de lucht dreigend bleef namen we de korte route. Dat was de juiste keuze, want het ging alleen maar harder regenen en onweren. Al met al was het een leuke wandeling met enkele verrassende, niet voorziene elementen.

Wild camera

By | Geen categorie | No Comments

Vandaag zijn we in ons huis aangekomen voor de zomervakantie. Voor de verandering hadden we dit keer een andere overtocht geboekt, van Travemunde naar Trelleborg. Deze boot vertrok pas om 22:00 uur, dus we hadden alle tijd. In Trelleborg waren we al vroeg, om 7:15 uur. Na een voorspoedige reis vanuit het zuidelijkste puntje van Zweden, waren we halverwege de middag in Molkom.

Droogte

Het was direct duidelijk zichtbaar dat het ook hier enorm warme en droog geweest is de afgelopen weken. Het gras bij ons in de tuin stond weliswaar hoog, maar op veel plaatsen was het ook erg geel. Bovendien bleek over een lengte van meerdere kilometers het talud van het treinspoor, dat op een kilometer of 2 a 3 van huis loopt, in brand te hebben gestaan.

Kraanvogel

Tijdens ons verblijf in mei hadden we een wild camera geplaatst. Zo’n 7 weken later waren we uiteraard erg nieuwsgierig of we daarmee ook iets hadden weten te ‘vangen’. Onze wild camera had veel foto’s gemaakt tijdens onze afwezigheid, maar de meesten bleken loos alarm. De positie van de camera was bij nader inzien toch niet echt geweldig. Desondanks kwamen we nog een paar verrassende tegen, zoals deze:

Een frissere dag, wandelen in Hogbergsfaltet

By | Geen categorie | No Comments

Een frissere dag

Vandaag was het maar liefst ruim 10 graden koeler dan gisteren, scheelt een broek, shirt met lange mouw en een jas! Gelukkig was het nog steeds droog en kwam de zon er goed bij maar het was duidelijk een frissere dag dan de dagen ervoor.

Opruimen

Vanmorgen eerst eens in huis aan het opruimen geweest, wat oude meubels naar de stort gebracht en kasten opnieuw ingedeeld. We waren gisteravond nog even naar de Ikea in Karlstad geweest en opbergtassen voor de tuinkussens gekocht. Nu hoeven ze niet meer in de kamer te liggen maar liggen ze keurig netjes boven. Opgeruimd staat netjes! In 2004 hebben we het huis gekocht met inventaris, dat is gebruikelijk in Zweden. Al die tijd staan er nog de zelfde meubelen: een grote leren hoekbank en een slaapbank. Om de hoekbank te vervangen wordt wel heel prijzig. Op internet heb ik gekeken naar hoezen voor banken. Vóór de zomervakantie ga ik voor beide banken een hoes bestellen voor een kleine make-over!

Hogbergsfaltet

In de middag hadden we zin om een wandeling te maken. In welk jaar het precies was weet ik niet meer, maar in één van de vakanties in oktober is Jesper, onze neef, samen met Martin mee geweest (dochters bleven thuis). Destijds hebben we gewandeld in Persberg, Hogbergsfaltet, het leek ons leuk om daar nogmaals te kijken.   https://turid.visitvarmland.se/sites/default/files/Filipstad/Hogbergsfaltet.pdf  Vanuit Lindfors rijden we naar Filipstad, we volgen route 63 om uit te komen in Persberg. Onderstaande kaart van het gebied is afkomstig van http://www.filipstadsbergslag.com/

Het is een prachtige plek voor een wandeling.  Er zijn een aantal ijzermijnen, deze zijn niet meer te bezichtigen. Ook de laatste die open was gesteld is, uit veiligheidsoverwegingen gesloten.  Er was ook een bordje van een “varg kullen”, vrij vertaald een wolven nest. Een nest konden wij er niet van maken, wel een mooie foto gemaakt van een tekening van een wolf.

Bijzonder was ook de losstaande klockstapel (klokkentoren) op een heuvel, we liepen hier door weilanden (schapen waren er nog niet)rondom heen.

Nygardskallan, bronwater

By | Geen categorie | No Comments

Tropische dag in mei!

Vandaag was het een warme dag, 28 graden. Nadat ik ’s morgens nog een fietstocht naar het dorp had gemaakt voor de dagelijkse boodschappen, daarna tot een uur of 15.00 heerlijk in de zon gezeten besloten we in de namiddag toch nog even te gaan wandelen. Cor had een wandeling uitgezocht die we in 2004 met de kinderen hebben gelopen, naar de bron bij Nygard (https://karlstad.se/globalassets/filer/uppleva/friluftsliv/vandringsleder/Nygardskallan.pdf). Het was even goed opletten om er te komen: vanuit Lindfors richting Sutterhojden, vervolgens richting Vase en dan naar Vase Backelid. Bij het eerste bord kun je rechts af en dan de eenvoudige route lopen. Aan te bevelen is ietsje verder te rijden, net voor het bruggetje is er aan de linkerkant een parkeerplaats. Vervolgens begint de route aan de overkant van de weg.

Route met klimmen en dalen

Ondanks dat het qua kilometers geen lange tocht was, was het door de warmte wel zwaar. Het bleek dat wij in 2004 gekozen hadden voor de eenvoudige route, nu hadden we de route door het bos langs een beek. Voor Nora erg handig, om de 100 meter ging ze het water in om af te koelen. Het was een prachtige wandeling, met af en toe klimmen en dalen. Op een glibberige helling was met touwen een leuning gemaakt. Dit werkte goed en was ook wel nodig.

Strava, handig app om te gebruiken

Bij Nygardskallan aangekomen konden we even zitten op een bankje en genieten van de zon, rust en het stromende water uit de bron. Op de onderstaande foto is goed te zien hoe helder het water is. Het water is dus goed drinkbaar, dit hebben we niet zelf uitgeprobeerd maar wel gelezen in de eerder genoemde link. Terug naar de auto hebben we niet de zelfde route genomen, maar gekozen voor de eenvoudige route. Al met al hebben we ruim 5 kilometer gelopen. Ik maak altijd gebruik van Strava, erg handig, ook als je de weg even kwijt bent kun je precies zien vanuit welk punt je begonnen bent.

Elektrische fiets in Zweden

By | Geen categorie | No Comments
Elektrische fiets

Dit keer hebben we mijn elektrische fiets meegenomen naar Zweden. In onze handige auto kan de fiets rechtop staan achter in. Ik houd van fietsen, echter in Zweden zijn de vele hellingen dusdanig hoog dat ik er niet meer goed tegenop kan fietsen. Mijn elektrische fiets meenemen leek mij ideaal, zo zou ik zelfs op de fiets boodschappen kunnen doen in Molkom.

Zaterdag heb ik dit dan ook maar gelijk gedaan. Een heerlijke fietstocht, heen en terug ruim 15 kilometer. Het was wel even oppassen direct hier op het bospad. Door de bosbouwers was het pad kapot gereden en derhalve moeilijk te fietsen.

Zaterdag in de middag hebben we hier vlakbij huis gewandeld, de voor ons welbekende rode route. Helaas geen eland gezien, wel veel sporen (trouwens ook in onze tuin ligt elanden poep, ze zijn er dus wel weer).

Songfestival

’s Avonds hebben we dan toch maar naar het songfestival gekeken, lang wachten totdat Waylon eindelijk aan de beurt was. Hij zong prima! Daarna nog langer geduld voor de puntenverdeling, blijft een raar fenomeen die puntenverdeling. Helaas eindigde Waylon op een onverdiende 18e plek, Israël werd eerste.

Onze “huisspecht” (zie foto) vond het nodig om in alle vroegte, 4.15 uur, te gaan timmeren op het vogelhuisje onder ons slaapkamer raam…….

Vanavond hebben Cor en ik samen nog even een rondje gefietst. Het was prachtig weer en we zagen warempel een eland vlak bij ons staan. Meer dan de moeite waard dus!

 

 

 

 

Honden fietskar

Helaas kan Nora (nog) niet mee op onze fietstochten, het is de bedoeling om binnenkort een honden fietskar aan te schaffen zodat we komende zomer vaker langere tochten kunnen maken. Een mooie afwisseling naast het wandelen en je kunt net even verder komen. De foto hier naast is gemaakt tijdens een weekend weg in Holten, met Pasen dit jaar.

Meivakantie

By | Geen categorie | No Comments

Meivakantie in Lindfors

Voor mij was het inmiddels alweer een half jaar geleden dat ik in Zweden was geweest. Maar op 10 mei, Hemelvaartsdag, vertrekken we dan eindelijk naar Lindfors voor een vakantie van 10 dagen. We hebben er allebei veel zin in, de weersvooruitzichten zijn goed! Ook de heenreis naar Kiel gaat voorspoedig, uiteraard de nodige “Bau arbeiten” maar we komen er vrij snel door heen. Eenmaal op de boot blijkt dat het een drukke overtocht wordt, niet veel Nederlanders, wel veel Duitsers en Zweden. Omdat Nora ook weer mee is kunnen we niet aansluiten bij het “all inclusive buffet”, de hond laten we liever niet alleen in het kleine hutje. Cor en ik hebben om de beurt gegeten in de cafetaria, prima eten!

De volgende ochtend kwamen we vrij snel van de boot af en konden we aan de autorit naar Lindfors beginnen.  Ik was erg benieuwd hoe het er rondom ons huis uit zou zien. Annet en Jan, schoonzus en zwager, waren half april in ons  huis geweest en hadden gemeld dat er flink gekapt was in de directe omgeving van ons huis. Toen zij er waren lag er trouwens nog volop sneeuw in de tuin en was het Molkom-meer nog bevroren. Gelukkig was het het sneeuw en ijs nu verdwenen, het gras was zelfs al weer behoorlijk gegroeid.

Kaalslag

Achter de schuur zagen we inderdaad dat er veel bomen zijn gekapt, het ziet er heel anders uit. Onze tuin lijkt op de één of andere manier kleiner, maar het geeft ook meer licht. En, hebben we inmiddels gezien, een prachtige zonsopgang! Op de video hieronder is de kaalslag goed te zien, het gebouw wat zichtbaar is, is onze schuur. 

Schoon huis

Bijkomend voordeel van het bezoek door Annet en Jan drie weken geleden: het huis was schoon en rook nog heerlijk fris!! In tegenstelling tot andere keren was het niet nodig om eerst te gaan stoffen en stofzuigen. Bedankt Annet en Jan!

Wandelen bij Ekshärad

By | Geen categorie | No Comments

Wandelen met schoonzus en zwager!

Vanmorgen hadden we rond 11.00 uur afgesproken met Jan en Annet in Ekshärad (gemeente Hagfors). Vroeger zijn we hier wel eens geweest met de kinderen. Toen bezochten we het roofdierencentrum, met zowel binnen als buitenactiviteiten over de vier grootste roofdieren van Zweden: Beer, Wolf, Lynx en Veelvraat. Ook staat er in Ekshärad een hele bijzondere kerk. Nu stond er op het programma een wandeling uit het boekje “wandelen in Värmland”.

Allereerst hebben we koffie gedronken met een heerlijke wafel bij Moccacino (http://www.visitvarmland.se/sv/ata/moccacino-cafe-bistro-34393). Een prima start voor een lange wandeling, “de drie toppen”. Volgens het route boekje zou de wandeling 9,5 km zijn, circa 3 uur wandelen. Op het informatiebord stond echter dat de wandeling ruim 11 km zou zijn, er was ook een kortere van 7 km. Uiteraard hebben wij gekozen voor de eerste! Via de app Strava op de mobiele telefoon wordt elke stap goed bijgehouden!

Het weer werkte goed mee, ruim 20 graden en heerlijk zonnig. De route was goed aangegeven, al was op sommige plaatsen de blauwe markering verdwenen door bomenkap, verdwalen was niet mogelijk. Vooral de beklimming van de 2e top was erg mooi met een prachtig uitzicht! Onderweg geen mede wandelaars tegengekomen.  Na 3,5 uur en bijna 12 km waren we weer terug bij de auto. Ondanks dat het een zware tocht was qua kilometers en tijd, was het zeer de moeite waard. Af en toe prachtige vergezichten over de Klarälven.

We zijn de wandeling geëindigd zoals we ook zijn begonnen op het terra van Moccacino, dit keer een heerlijke warme chocolademelk. Al met al een prachtige dag, ik voel het wel aan mijn benen dat ik een aardige wandeling heb gemaakt!

Jan en Annet blijven nog tot woensdag in Torsby, daarna vertrekken ze naar Göteborg waar ze nog een paar dagen blijven. Morgen is het zondag, volgens de voorspellingen wordt het een regenachtige dag.

Op weg naar Molkom

By | Geen categorie | No Comments

Zomervakantie 2017 in Molkom

Gisteren zijn we, voor een vakantie van drie weken, op weg gegaan richting Molkom. De eerste 10 dagen met ons tweeën en de hond, daarna komen onze dochters en mijn ouders voor een week. Zij vliegen vanaf Eelde naar Kopenhagen en vervolgens naar Orebro. In de auto o.a. een tas met boeken, ik ben net jarig geweest en heb boekenbonnen gekregen. Ook heb ik op mijn e reader veel nieuwe boeken staan, ik kan dus een tijd vooruit! Ik mag graag lezen, maar in de vakantie lees ik vaak in twee dagen een boek uit.

’s Morgens stapten we tegen 8.30 uur in de auto. Voor de overnachting heb ik een bed & breakfast geboekt op de site dogsincluded (www.dogsincluded.nl). Wij hebben overnacht bij Björnlokan Bed & Breakfast, dit ligt bij Ängelholm op ruim 700 km rijden vanaf Groningen. Vorige jaren reserveerden we altijd een stuga op een camping. De laatste keer is dit echter slecht bevallen, het was er echt smerig (vooral de bedden, bah). Deze B&B was uitstekend. Schone, frisse kamer met badkamer. De hond mocht ’s morgens niet mee naar de ontbijtzaal. Echter, wij kregen een groot dienblad mee met koffie, jus d orange en lekkere broodjes. Aangezien het mooi weer was hebben wij op het terrasje dat bij onze kamer hoort gegeten.

Na het ontbijt fris en fruitig op weg gegaan voor de 2e etappe naar Molkom, waar we rond een uur of twee aankwamen. De tuin was één grote wildernis, dat wordt nog een hele klus. Na een snelle inspectie door het huis, alles lijkt te functioneren, eerst de auto leeg gehaald. Koffers uitgepakt en de koelkast gevuld (we waren gelijk langs de Konsum gegaan).

Jan en Annet zijn nu in Torsby. Voor as zaterdag hebben wij bij Eksharad afgesproken om te wandelen. De weersvoorspelling is goed, het lijkt ideaal wandel weer te worden!

Wandelpad Torsberget

By | Geen categorie | No Comments

Wandelen in Torsberget

Gisteren dan eindelijk de wandeling gelopen die ik had uitgezocht voor deze week. Met de auto zijn we via Mölnbacka naar natuurreservaat Torsberget gegaan. We hadden al gelezen dat er geen uitgezette wandelroutes waren, op de kaart was echter wel een wandelpad aangegeven. De kaart is zo nauwkeurig, dat er was aangegeven dat er na drie huizen een afslag naar rechts zou komen. Deze afslag was ook gelijk het wandelpad. De auto kan hier ook staan.

Het wandelpad ging zo’n beetje in één rechte lijn omhoog, via gladde stenen. Extra glad omdat er op sommige plekken nog sneeuw lag. Het groei en bloei seizoen moet hier nog beginnen, veel flora was er niet te zien. Wel zagen we een handvol bloeiende bloemetjes, het voorjaar komt er echt aan.

 

Onderweg naar de top van Torsberget zien we vele sporen van elanden, vers in de sneeuw. De wandeling is goed te doen, maar aangezien het flink klimmen is, niet voor buggy’s en dergelijke.Op de top aangekomen zoekt Cor een uitzichtpunt voor een mooie foto over het meer Vastrå Örten. Lopende terug naar de auto blijkt dat afdalen lastiger is dan klimmen, af en toe is het flink glibberen over de gladde stenen. Nora heeft daar geen last van en rent voor ons uit.Ruim een uur en 3,2 kilometer later, zijn we weer terug bij de auto. Was het een mooie wandeling? Jawel, maar niet spectaculair. De wandeling die we in de herfst hebben gemaakt, Torrakberget (ligt aan de overkant van het Vastrå Örten), vond ik mooier.

Elanden

We besluiten om via Forshaga terug te rijden. Onderweg zien we 2 jonge elanden voor ons op de weg, ondanks dat ik alletijd had om foto’s te maken is er maar één gelukt……. Rond deze tijd van het jaar worden de kalfjes geboren en verstoten de moeders hun jongen van het jaar daarvoor. Deze één jarigen dwalen dan rond en veroorzaken vaak de crashes met auto’s.

Aan het eind van de dag een heerlijke pizza opgehaald bij Lilla Huset in Molkom (aan de weg van Karlstad naar Filipstad route 63). Een echte aanrader.

 

 

 

Klus geklaard!

By | Geen categorie | No Comments

Vandaag opnieuw een zonnige dag, maar door de koude wind voelde het niet zo fijn aan als de dagen hiervoor. Na de koffie gelijk aan de slag gegaan met de laatste steentjes. Ruim een uur later waren we klaar, met als resultaat een mooie oprit naast ons huis! Achteraf gezien viel het werk mee, al hebben we in totaal 3200 kg steentjes verwerkt. Tegen alle verwachtingen in geen spierpijn of rugklachten! Gelukkig is deze klus geklaard!

Filipstad

Vanmiddag in de auto gestapt naar Filipstad. Hier is een grote ICA met een uitgebreid assortiment. Zweden staat niet bekend om het verse groente aanbod. Deze ICA heeft echter aardig wat keuze. Vanmiddag hebben wij spruitjes meegenomen, aardappeltjes en een peper biefstukje.

Ook verkopen ze hier muizengif. De afgelopen maanden is onze voorraad gif geheel verorberd door de muizenkolonie. Ondanks dat het nu voorjaar is/wordt, leggen we toch nog schoteltjes gif neer als we weggaan. Is dat niet zielig? Tja het is niet de meest diervriendelijke methode, mocht je hier al van kunnen spreken als je een dier doodt. Maar je wilt niet weten wat een muis voor schade kan aanrichten, ze vreten werkelijk alles.

Filipstad is geen mooie stad, het is te zien dat het in één van de armste gebieden van Zweden ligt. Het centrum stelt niet veel voor, het ziet er somber uit. Wel is er een mooie, door Nederlanders beheerde camping, http://www.munkeberg.com/   In de zomer organiseren ze hier de jaarlijkse Loppis, altijd leuk om even heen te gaan.

Filipstad kommun heeft meer te bieden, zoals zilvermijnen bij Nykroppa  en het natuurgebied Brattforsheden. Daarover in een volgend blog meer.

Bij de ICA vanmiddag amandelmeel gekocht om iets lekkers voor bij de koffie te bakken, dat is gelukt (Janneke Philippi, 70 appeltaart recepten)! Ik heb gekozen voor een koolhydraatarme variant met appel en abrikozen crème. Smaakte prima, ook deze klus is geklaard!

Kraanvogels, toch een beetje voorjaar

By | Geen categorie | No Comments

Vannacht vroor het nog 7 graden. Vanmorgen scheen echter weer de zon en was het heerlijk om buiten te zijn. Voordat we met de oprit bezig zouden gaan besloten we eerst een eind te gaan wandelen in de omgeving van ons huis.

Teruggekeerde kraanvogels

Het was prachtig om te lopen in de bossen, ondanks dat er op sommige plekken nog best veel sneeuw lag was het goed te doen. We zagen dat de kraanvogels weer uit het Zuiden zijn teruggekeerd, Cor maakte een mooie foto van een mannetje. Ook de zwanen waren al bezig met het maken van nesten.

De wandeling die wij hebben gemaakt hebben wij vaker gelopen, in totaal zo’n 8 kilometer. Op het kaartje staat de route in het rood aangegeven. We hebben regelmatig elanden op deze route gezien, vandaag echter niet. Ze schijnen nu nog dieper in de bossen te zijn. In mei als de kalfjes worden geboren komen ze dichter bij de bewoonde wereld.

Na de lunch zijn we weer aan de slag gegaan met de oprit. Gisteren hebben we anderhalve zak leeg geschept, vanmiddag nog twee. Morgen nog ruim een halve te gaan. Het ziet er mooi uit, als het klaar is zal ik een foto plaatsen.

Witte Paasdagen in Lindfors

By | Geen categorie | No Comments

Op Goede Vrijdag zijn we vertrokken naar Zweden. Eerst een tussenstop in Scheemda om bij mijn schoonouders de grasmachine op te halen. Na intensief gebruik was het tijd voor een revisie, als het goed is kan de grasmachine weer jaren mee.

Ondanks het feit dat onze Oosterburen paasvakantie hebben was het opvallend rustig op de snelweg. Wel was er op de A1 bij Oyten aan de andere kant een zeer ernstig ongeluk gebeurd. Hierdoor was  de snelweg een groot gedeelte van de middag afgesloten, met ruim 12 kilometer file tot gevolg.

Bij de incheck balie in Kiel was politie aanwezig, de maatregelen als gevolg van de laatste aanslagen in Londen en Stockholm waren goed zichtbaar. Ook op de nachtboot waren de regels strenger. Zo mochten we de volgende ochtend pas naar het autodek toen de boot stil lag aan wal. Ook waren er strengere paspoortcontroles en liep er een politiehond rondom de auto’s te snuffelen.

Ondanks deze controles reden we net als anders rond 9.30 uur richting Lindfors. De rit ging voorspoedig en na een tussenstop bij de COOP in Molkom arriveerden we om 13.30 uur in Lindfors. In een wit Lindfors wel te verstaan, want op Goede Vrijdag had het gesneeuwd en er lag zeker zo’n 10 cm verse sneeuw. De steentjes waren ook geleverd, op de oprit stonden 4 grote zakken met steentjes, héél veel steentjes.

Tijdens onze afwezigheid hadden de muizen zich te goed gedaan in de keuken. Bijna overal lagen muizenkeutels. Gelukkig niet in de kasten, maar wel op de tafel, vensterbank, fornuis en aanrecht. Daarom maar begonnen met een schoonmaakactie in de keuken. Na een tijdje zag het er weer schoon uit en rook het lekker fris.

De weersvoorspelling geven aan dat het de rest van de week droog en zonnig wordt. Daarom hebben wij toch zaterdagmiddag de oprit sneeuw vrij gemaakt. Zodat we de steentjes daar in elk geval kwijt kunnen. Zover is het echter nog niet, de kruiwagen heeft een lekke band. Cor gaat morgen eerst kijken of dit nog te herstellen is, of dat er een andere moet komen.

Vandaag is het 1e Paasdag, wat schetst onze verbazing, toen we wakker werden sneeuwde het en scheen de zon! Het zag er prachtig uit en Nora was helemaal door het dolle heen. Cor heeft inmiddels de kruiwagen uit de schuur gehaald, het is de bedoeling om morgen te beginnen met het verspreiden van de steentjes.

Leuke klus

By | Geen categorie | No Comments

Inmiddels is het 13 jaar geleden dat we ons huis gekocht hebben. In februari 2004, Cor moest voor het werk in Karlstad zijn, hebben we de woning met de verkopende makelaar bezichtigd. De woning stond te koop op een site van een makelaar in Molkom. De foto’s spraken ons aan en via de mail was een bezichtigings afspraak zo gemaakt.

Het was er nog steeds volop winter,  we konden niet bij de schuren komen vanwege de opeenhoping van sneeuw. In het huis zelf hadden de buren een elektrisch kacheltje aangezet zodat het enigszins aangenaam was. We waren direct weg van het huis, ondanks de aanwezigheid van veel spullen. In Zweden koop je een huis inclusief meubels, witgoed, enz. Al konden we door al het sneeuw niet veel zien van de tuin en omgeving, we wisten al gelijk dat dit huis het moest worden. Pinksteren 2004 hebben we de akte ondertekend en zijn we voor het eerst met de kinderen een week in Molkom geweest.

Naast de keuken loopt de oprit, zo kun je met de auto achter het huis komen. De oprit bestond voornamelijk uit grind/steentjes. De laatste jaren waren de steentjes verdwenen, “vergroeid” met het gras. De sporen zijn dusdanig diep geworden dat het steeds lastiger word om met de auto achter het huis te komen.

Afgelopen herfst kwamen we op het idee om in de buurt te kijken naar een bedrijf waar we nieuwe steentjes kunnen kopen. Thuis heeft Cor op internet gezocht en kwam hij uit bij Snabbgrus.se hier kun je online je bestelling plaatsen en wordt het bij huis afgeleverd. Het is de bedoeling om de steentjes vrijdag voordat wij aankomen te laten bezorgen. Wij hebben dan vijf dagen de tijd hebben om te zorgen dat ze verspreid over de oprit komen te liggen. Het zal een hele klus worden, Cor heeft berekend dat we ongeveer 3m³ nodig hebben. Er zijn steentjes in vele verschillende afmetingen, Makadam 11-16 moet het bij ons worden.