Skip to main content

Rondom het Södra Hyn en langs de Klarälven

By 23 juli 2019augustus 11th, 2019Geen categorie

Ten noorden van Karlstad ligt het vliegveld van de stad. Daar vlak in de buurt ligt het dorpje Hynboholm, het vertrekpunt van een wandeling die we vandaag hebben gelopen. Ook dit is een wandeling uit het boekje Wandelen in Varmland. Toen Jan en Annet vorige maand hier waren, hebben ze deze wandeling ook gelopen. Van hun hoorden we enthousiaste verhalen. Dat bleek zonder meer terecht.

Het eerste deel van de wandeling volg je feitelijk de westelijke oever van het meer Södra Hyn. Aan de noordkant passeer je vervolgens erg mooi gelegen vakantiehuisjes (veel Noren!), met een prachtig uitzicht over het meer. Op zich is het tot dan toe al leuk wandelen, maar vanaf dit punt wordt het eigenlijk alleen maar mooier. Wat ik zelf bijzonder vond was dat je op een gegeven moment over het traject van een oude spoorlijn loopt. En niet zomaar eentje, de eerste publieke spoorlijn in Zweden, geopend in 1849.

Daarna kom je uit bij de machtige rivier de Klarälven, die vele honderden kilometers noordwaarts ontspringt en hier vlakbij het punt is waar hij uitmondt in het Vänern meer.  Eerst is de afstand tussen rivier en de drukke doorgaande weg 62, waarlangs het pad voert, nogal smal, maar gaandeweg wordt het steeds breder. Over het algemeen ligt het pad enkele tientallen meters hoger dan de rivier, zodat je er mooi over heen kunt kijken. Onderweg spotten we nog een eekhoorn, mooi vastgelegd door Martin.

Het laatste deel van de wandeling voert langs huizen en boerderijen en door akkers.  Zo passeerden we onder andere een boerderij waar je zelf je aardappelen kon rooien of je aardbeien kon plukken. Het was er een drukte van belang met (voornamelijk) Zweden die met emmertjes in de weer waren om de lekkerste aardbeien van het land te halen. Leuk om ook eens een keer zelf te doen. Na meerdere uren onderweg te zijn geweest, bereikten we dan toch onze auto. Moe maar voldaan zoals dat dan heet.