Skip to main content

Dwalen met Gustav Fröding

By 24 juli 2018maart 13th, 2019Geen categorie

Gustav Fröding (1860 – 1911) is een bekende Zweedse dichter.  Tot op de dag van vandaag inspireert hij de Zweden, zoals enkele jaren terug de ook bij ons bekende popgroep Mando Diao. In 2011 brachten zij ter gelegenheid van het 100 ste sterfjaar van Fröding het album Infruset uit. Dit prachtige album bevat louter op muziek gezette gedichten van Gustav Fröding. Een van de mooiste daarvan is Strövtåg i Hembygden, een melancholisch lied waarin de hoofdpersoon terugkeert naar waar hij is opgegroeid. Dit lied is hier in Zweden een monsterhit.

Geboren in Karlstad

Fröding werd op 22 Augustus 1860 geboren in Karlstad. Of eigenlijk, in Alster. Vandaag hebben we zijn geboortehuis, Alsters herrgård, bezocht. Een prachtige plek, direct grenzend aan het Vanern meer.  Via een wandelpad doorkruis je een overgangsgebied tussen water en land, uiteindelijk uitkomend bij een vogeluitkijktoren. Vanuit die toren heb je een prachtig zicht om de omgeving. Tel daarbij op dat het ook vandaag weer volop zomer was en het plaatje is compleet.

De herrgård

Terug bij de herrgård kun je heerlijk zitten in de tuin. We hebben daar volop genoten van iets te drinken en te eten.  Alleen al het aanwezig zijn op die plek was een ervaring op zich. Daarna hebben we nog wat verder rondgekeken waarna we langzaam maar zeker weer op huis aan gingen.