Skip to main content
 

Verhalen

Nog meer water: Bjurbäckens Slussar

By Geen categorie

Zomervakantie 2019 nadert zijn einde. Gisteren hebben we Lieke en Martin weer naar het vliegveld in Oslo gebracht. Het was niet de bedoeling dat we dit zelf zouden doen. Eigenlijk zouden ze met de trein van Karlstad naar Oslo. We waren mooi op tijd op het station van Karlstad, de trein ook. Alleen bleek Karlstad het eindpunt voor de machinist van dienst te zijn, en er was geen nieuwe! Bleek ziek te zijn. Na een half uur gewacht te hebben werd ons medegedeeld dat er vervangend vervoer per bus zou komen. Alleen dat zou voor Lieke en Martin hoogstwaarschijnlijk betekenen dat ze het vliegtuig niet zouden halen. Dus, de bagage uit de trein gehaald en met de auto naar Oslo Gardermoen.

Eergisteren zijn we nog even wezen kijken bij de sluizen van Bjurbäcken. We komen er haast elke zomer wel een keertje, maar elke keer is het er leuk toeven.

 

Varen, met kano & kayak

By Geen categorie

De afgelopen dagen stond Nederland in het teken van de hitte, met een zinderend nieuw warmterecord van boven de 40 graden. Ook bij ons wordt het steeds warmer, alhoewel gelukkig niet (zo) heet. Bij ons blijft het de komende dagen rond of iets boven de 30 graden. Heerlijk weer om het water op te gaan. Dat hebben we vandaag gedaan, bij Värmlandsgården in Hagfors. Sowieso is het al prachtig om op zo’n dag door het fantastische zonovergoten landschap te rijden, maar het varen op het meer daar maakte het helemaal af. Middenin het meer ligt een eiland, dat was ons eerste doel. Op dat eiland hadden de eigenaren, dezelfde als die van de camping waar we onze kano en kayak hadden gehuurd, een picknick plaats aangelegd. Ideaal ook voor een BBQ maar voor ons alleen water en zelf meegebracht brood.  Na een korte stop hebben we het meer verder kris kras overgevaren, van de ene oever naar de andere. Her en der zag je nog wat andere kano’s, maar dat deed geen enkele afbreuk aan het overweldigend gevoel van totale rust en ruimte. Een mooi dag, dat was het!

Hoera, het hek van de veranda is af!

By Geen categorie

De klus van het seizoen was het vervangen van het hetwerk op de veranda. Het bestaande hek was inmiddels zo ver vergaan, dat het meer een spons was geworden. Je kon het water er bijna letterlijk uitknijpen. Gestimuleerd door het succes van vorig jaar met het nieuwe hekwerk op het balkon, leek me dit wel een passend vervolg. Dus, eerst opmeten en daarmee naar Beijer Bygg in Karlstad. Het was een hele lijst van plankjes en balken die eerst op maat moesten worden gezaagd. Daar konden ze bij Beijer prima voor zorgen. Uiteraard allemaal blank hout dus eerst in de olie en daarna in de witte verf. Zodoende hadden we op een gegeven moment een behoorlijke stapel mooi wit hout bij huis liggen. Toen begon het meest precaire onderdeel, het tot hekjes maken van de losse onderdelen. Passen, meten, bijzagen, gevolgd door nogmaals passen en meten. Daarna volgde het timmerwerk. Gelukkig lag (en ligt) in de schuur nog een enorme voorraad aan spijkers, dus kon ik mooi in een keer door. Al met al een arbeidsintensief werkje dat werd afgesloten met het plaatsen van de dekplanken. Het resultaat moet toch weer geruime tijd mee kunnen lijkt mij.

Rondom het Södra Hyn en langs de Klarälven

By Geen categorie

Ten noorden van Karlstad ligt het vliegveld van de stad. Daar vlak in de buurt ligt het dorpje Hynboholm, het vertrekpunt van een wandeling die we vandaag hebben gelopen. Ook dit is een wandeling uit het boekje Wandelen in Varmland. Toen Jan en Annet vorige maand hier waren, hebben ze deze wandeling ook gelopen. Van hun hoorden we enthousiaste verhalen. Dat bleek zonder meer terecht.

Het eerste deel van de wandeling volg je feitelijk de westelijke oever van het meer Södra Hyn. Aan de noordkant passeer je vervolgens erg mooi gelegen vakantiehuisjes (veel Noren!), met een prachtig uitzicht over het meer. Op zich is het tot dan toe al leuk wandelen, maar vanaf dit punt wordt het eigenlijk alleen maar mooier. Wat ik zelf bijzonder vond was dat je op een gegeven moment over het traject van een oude spoorlijn loopt. En niet zomaar eentje, de eerste publieke spoorlijn in Zweden, geopend in 1849.

Daarna kom je uit bij de machtige rivier de Klarälven, die vele honderden kilometers noordwaarts ontspringt en hier vlakbij het punt is waar hij uitmondt in het Vänern meer.  Eerst is de afstand tussen rivier en de drukke doorgaande weg 62, waarlangs het pad voert, nogal smal, maar gaandeweg wordt het steeds breder. Over het algemeen ligt het pad enkele tientallen meters hoger dan de rivier, zodat je er mooi over heen kunt kijken. Onderweg spotten we nog een eekhoorn, mooi vastgelegd door Martin.

Het laatste deel van de wandeling voert langs huizen en boerderijen en door akkers.  Zo passeerden we onder andere een boerderij waar je zelf je aardappelen kon rooien of je aardbeien kon plukken. Het was er een drukte van belang met (voornamelijk) Zweden die met emmertjes in de weer waren om de lekkerste aardbeien van het land te halen. Leuk om ook eens een keer zelf te doen. Na meerdere uren onderweg te zijn geweest, bereikten we dan toch onze auto. Moe maar voldaan zoals dat dan heet.

Bezoek uit Nederland

By Geen categorie

Gisteren stond in het teken van het ophalen van Lieke en Martin vanaf vliegveld Oslo Gardermoen. Ze blijven ruim een week bij ons. Alles liep volgens plan, we waren mooi op tijd op het vliegveld. En dat gold ook voor het vliegtuig vanaf Schiphol. Rond half 10 ’s avonds gingen we weer op weg naar huis. Toen was het nog licht, maar je weet ook dat de reis minimaal drie uren gaat duren, dus dat een groot deel in de schemering en in de duisternis zal gaan. En dan ga je toch denken aan al die borden langs de weg die waarschuwen voor overstekekende elanden. Die waarschuwing bleek niet voor niets te zijn toen we net de Noors-Zweedse grens bij Charlottenberg waren overgestoken. We zagen voor ons een auto stilstaan met knipperende autolampen. Dus ook maar vaart geminderd. En toen gebeurde dit.

Rondom de Storkasberget

By Geen categorie

De afgelopen dagen niet erg veel gedaan. Wat in de buurt gewandeld en uiteraard bezig geweest in de tuin. Toen we gisteravond nog even de weg naar beneden afliepen, zagen we rechts van ons de elandkoe en haar twee kalfjes die ook op onze wildcamera waren vastgelegd. Althans, dat vermoeden wij, want zoveel elanden met twee jonkies lopen er nu ook weer niet bij ons in de buurt.

Vandaag was een prima zomerdag. Mooi weer voor een wandeling uit de wandelgids Wandelen in Varmland.  Onze keuze viel op een wandeling in de buurt van Arvika, rondom de Storkasberget. Volgens de gids is de wandeling redelijk vlak, op een flinke klim aan het einde na. Dat laatste klopt als een bus. Toen wij van huis gingen was het nagenoeg onbewolkt. We hadden echter al wel gezien, op de Zweedse buienradar, dat in het westen van de provincie zich onweersactiviteit aan het ontwikkelen was. Toen wij in Arvika aan kwamen, was daar eerst nog niet zoveel van te merken.  Ons einddoel, en startpunt van de wandeling, was goed te vinden. Het pad dat ons naar boven leidde werd steeds steiler en vooral de laatste paar honderd meter moest nog wel wat gas extra worden gegeven.

De wandelroute was best goed aangegeven,  dus konden we prima van start. In het begin in de volle zon. Maar al gauw begon de lucht te betrekken. Toen dat wat serieuzere vormen begon aan te nemen waren we inmiddels zo ver gevorderd, dat het geen zin meer had om op onze schreden terug te keren. Het plezier aan het wandelen en aan de mooie route begon echter wel minder te worden toen het steeds wat dreigender begon te onweren. Van de wandeling rondom het Acksjon die we de vorige zomer ook met onweer hadden gewandeld, hadden we geleerd om continu te kijken waar we eventueel konden schuilen mocht dat nodig zijn. Uiteindelijk bleef het allemaal wat op afstand, maar het gevolg was wel dat we niet optimaal hebben kunnen genieten van en de wandeling en de omgeving.  Dat was jammer, dus moeten we het nog maar eens een keertje overdoen. Want het gebied rondom Arvika is werkelijk prachtig

Een reis met hindernissen

By Geen categorie

Onze zomervakantie begon dit jaar op dinsdag 9 juli. Ook dit keer hadden we gekozen voor de overtocht van Travemunde naar Trelleborg met TT Line. Dat is een aangename bootreis met een vertrek om 10:00 uur ’s avonds (je kunt vanaf 8 uur/half 9 al aan boord!) en een aankomst de andere dag om half 8 uur ’s ochtends.

De reis naar Travemunde verliep boven verwachting; nauwelijks vertraging op de doorgaans drukke Duitse wegen met haar vele Baustellen. We waren dan ook al vroeg in de haven. Om precies te zijn stonden er twee auto’s voor ons te wachten totdat we aan boord konden. Punt was alleen dat we wel enige tijd moesten wachten, het bord boven de check in balie gaf aan dat de boarding zou starten om 20:30 uur.

Toen het eindelijk zover was gebeurde echter niets. De check in automaten bleven dood. Wel zagen we wat medewerkers van de TT Line in gele hesjes aankomen. Eerst bleef het wat onduidelijk wat ze ons te melden hadden, maar naar verloop van tijd werd duidelijk dat er brand was uitgebroken in een van de motoren van de ferry die ons naar de overkant zou brengen, de Peter Pan. Op de Find Ship app was mij al opgevallen dat er geen beweging meer in het schip zat, maar daar had ik verder niet veel achter gezocht. Nu bleek dan toch dat de Peter Pan uit de vaart genomen werd. Hoe nu verder?

Er werden ons twee opties geboden: of overboeking naar de afvaart met de Robin Hood om 02.30 uur in de nacht of overboeking naar een overtocht vanuit Rostock. Wij, en met onze vele anderen die in hetzelfde schuitje zaten, kozen voor de eerste optie. Dus, wachten, wachten en nog eens wachten. Maar goed, tegenslag verbroedert en dus maakten we veel nieuwe ‘vrienden’ in de uren die we moesten overbruggen naar de afvaart van de Robin Hood. Met Duitsers en Zweden natuurlijk, maar ook met Zwitsers en Nederlanders. Zo rond middernacht begint dan toch de vermoeidheid toe te slaan, dus probeer je in de auto een oogje dicht te doen. Tergend langzaam gaan de laatste uren voorbij, het wordt 2 uur, het wordt half 3; nog steeds stonden we in de rij te wachten. En als je dan om je heen keek, zag je allemaal andere auto’s en vrachtwagens die ook mee moesten, ging dat allemaal wel passen. Uitendelijk was het half 4 in de nacht van 9 op 10 juli dat we aan boord van de Robin Hood konden. Uitgeput zochten we onze prachtige hut op waar we direct als een blok in slaap vielen. Natuurlijk was de nacht kort want tegen een uur op 9 ben je toch weer wakker. Gelukkig had de TT Line ons bonnen meegegeven voor een gratis ontbijt dus dat lieten we ons uitgebreid en prima smaken. Volgens planning kwam de Robin Hood om 11 uur in Trelleborg aan waarna we met een vertraging van enkele uren onze reis naar Molkom konden voortzetten.

Aan het begin van de avond namen we op weg 63 de afslag naar Vasterrud; we waren bijna thuis. Iets later reden we de oprit op. Alles zag er prima uit. Zwager Jan had tijdens hun verblijf in ons huis in juni nog het gras gemaaid. Dus ook het gazon lag er mooi bij. Nogmaals bedankt Jan!

Alhoewel we begrijpelijkerwijs niet veel puf meer hadden, wilden we nog wel bij de wildcamera kijken. Tijdens onze afwezigheid had deze meerdere prachtige foto;s gemaakt waaronder deze.

 

Blombacka en de oude weg naar Molkom

By Geen categorie

Na de inspanningen een dag eerder, was het gisteren een dag van rust. Althans, relatieve rust. In deze tijd van het (voor)jaar groeit alles snel, dus ook het gras. Toen wij afgelopen zaterdag hier aankwamen was het mij nog niet zo opgevallen, maar een paar dagen later leek het mij toch wel zinvol om het gras te maaien. Niet dat het al te veel zin heeft, want als wij hier weer komen is het toch weer een grote jungle. Maar voor de korte termijn oogt het prima.

Vandaag waren we weer ‘hersteld’. De laatste dag hier, en dus een route vanuit huis: over de parkeerplaats richting de tennisbaan, daar weg 63 oversteken naar Blombacka, door Blombacka heen naar de oude weg naar Molkom. Aan die weg wordt niet veel onderhoud meer gepleegd, gelet op de slechte staat, maar lopen kun  je er altijd. Op een gegeven moment, als de huizen ophouden, staat er rechts in het weiland een electriciteitsverdeelstation. Langs dat station loopt een weg die we zijn opgegaan. Zodra die weg onder het spoor doorloopt, kom je op de oranje wandelroute die langs ons huis in de richting van Mangenbaden gaat. Dus, vanaf daar was het een kwestie van de paaltjes volgen. Erg leuk om te doen, omdat we dat gedeelte van de route nog nooit hadden gelopen.

De bossen rond de Lårhöjden

By Geen categorie

Het kan maar niet op. Ook vandaag stonden we weer op met de zon vol aan de hemel. Uit het onvolprezen Wandelen in Värmland had Renee voor vandaag de wandeling door de bossen rond de Lårhöjden uitgekozen. Dat is een wandeling in de buurt van Storfors, in het oosten van de provincie. We besloten vroeg op pad te gaan want volgens het boekje was de lengte van de wandeling 11,9 kilometer en zouden we er 4 uur over doen. Dus koffie gezet, brood gesmeerd, voldoende vooraad aan water in flesjes gedaan en rijden maar. Via Filipstad waren we rond half 11 in Storfors. Daar konden we de auto parkeren in de buurt van de camping. Het was even zoeken maar nadat we een goede plek voor de auto hadden gevonden konden we op pad. Door wat verkeerde keuzes bleek de voorspelde afstand en tijd echter een onderschatting.

Al met al hebben we ruim 16,5 kilometer afgelegd, in iets meer dan 5 uur. Maar dat dan wel in een prachtige omgeving. Op een gegeven moment kwamen we bij een huisje, Storfors Skidor. Volgens een bordje aan de muur zaten we op 303 meter boven zeespiegel. Van daaruit hadden we een prachtig uitzicht over de onherbergzame omgeving. Ook dachten we nog sporen van een wolf aan te treffen in de vorm van uitwerpselen. We zijn geen experts op dit gebied maar volgens het sporenboekje dat we bij ons hadden leek het er wel heel veel op. Bovendien komen ook in dat gebied veel wolven voor.

Rondje in de buurt

By Geen categorie

Voorjaar 2019. We zijn afgelopen zaterdag aangekomen in ons huis. En weer is het prachtig weer, veel zon en rond de 20 C. Wat wil een mens meer. Gisteren hebben we wat rondgelummeld rondom het huis, maar vandaag is het tijd voor een wandeling in de buurt. Weliswaar een bekende route, maar eentje die nooit verveeld. Onderweg de eerste kraanvogel stelletjes gespot als ook een geroofd, en dus leeg, kraanvogel ei. Voor de rest eigenlijk niets bijzonders, maar volop genieten van de omgeving, de rust en de ruimte.

Kort bezoek

By Geen categorie

Er was eigenlijk niet veel tijd, maar desondanks ben ik samen met Suzan en Martin van 14 tot en met 17 februari nog even in Molkom geweest. Zie voor een korte impressie:

Herfst 2018 in Lindfors, Värmland

By Geen categorie

Op zaterdag 13 oktober zijn we vertrokken voor een korte herfstvakantie. Aangezien er grote drukte werd verwacht op de Duitse snelwegen zijn we op tijd (10.15 uur) weggegaan. Maar goed ook, er was veel verkeer op de weg. Mede dankzij het, al wekenlang, mooie weer.

De bootreis ging zoals altijd voorspoedig en zondag tegen 14.00 uur kwamen we aan in Lindfors. In en rondom het huis zag het er goed uit. Door, ook in Zweden, het warme weer waren er nog geen muizen binnen geweest. Het enige wat er deze week zou moeten gebeuren is het repareren van het elektrisch kacheltje in de waterput. Dit om te voorkomen dat de waterpomp tijdens een strenge vorstperiode bevriest.

Zondagmiddag hebben we gelijk de wildcamera, die we afgelopen zomer hadden opgehangen, opgehaald en de foto’s bekeken. Er bleken meer dan 1500 foto’s gemaakt te zijn. Nee, niet allemaal mooie opnames van dieren. Al zaten er wel hele mooie foto’s tussen: een korhoen, veel reeën en ook ’s nachts mooie opnames van een eland met kalf en ook een vos kwam in de nachtelijke uren langs. Verder wel 100 foto’s van een jager die niets vermoedend pal voor onze camera een rustmoment nam.

In Nederland is de korhoen zeer zeldzaam. In Zweden is hij veelvuldig aanwezig, echter moeilijk te spotten. Bijzonder dat het ons gelukt is dankzij de wildcamera.

Maandag en dinsdag hebben we in de omgeving van ons huis gewandeld, woensdag zou de elektricien komen voor het maken van het kacheltje. Hij kwam ook, al snel bleek dat hij het benodigde niet op voorraad had en een dag later zou terugkomen.  Het is werkelijk prachtig herfstweer met een stralende zon en blauwe lucht. Dat leverde vanochtend, tijdens de eerste wandeling met Nora, een mooie foto op van de zonsopgang.

Cor en ik hebben vanmiddag een mooie lange wandeling gemaakt (ruim 15 km). Uiteraard prachtige foto’s gemaakt, de zon scheen prachtig over de meren heen. Onderweg alleen maar één enkel eekhoorntje gezien.

Morgen gaan we alweer richting Nederland, een weekje is dan maar erg kort maar zeker de moeite waard.

Dwalen met Gustav Fröding

By Geen categorie

Gustav Fröding (1860 – 1911) is een bekende Zweedse dichter.  Tot op de dag van vandaag inspireert hij de Zweden, zoals enkele jaren terug de ook bij ons bekende popgroep Mando Diao. In 2011 brachten zij ter gelegenheid van het 100 ste sterfjaar van Fröding het album Infruset uit. Dit prachtige album bevat louter op muziek gezette gedichten van Gustav Fröding. Een van de mooiste daarvan is Strövtåg i Hembygden, een melancholisch lied waarin de hoofdpersoon terugkeert naar waar hij is opgegroeid. Dit lied is hier in Zweden een monsterhit.

Geboren in Karlstad

Fröding werd op 22 Augustus 1860 geboren in Karlstad. Of eigenlijk, in Alster. Vandaag hebben we zijn geboortehuis, Alsters herrgård, bezocht. Een prachtige plek, direct grenzend aan het Vanern meer.  Via een wandelpad doorkruis je een overgangsgebied tussen water en land, uiteindelijk uitkomend bij een vogeluitkijktoren. Vanuit die toren heb je een prachtig zicht om de omgeving. Tel daarbij op dat het ook vandaag weer volop zomer was en het plaatje is compleet.

De herrgård

Terug bij de herrgård kun je heerlijk zitten in de tuin. We hebben daar volop genoten van iets te drinken en te eten.  Alleen al het aanwezig zijn op die plek was een ervaring op zich. Daarna hebben we nog wat verder rondgekeken waarna we langzaam maar zeker weer op huis aan gingen.

 

Onweer bij Acksjon

By Geen categorie

Woensdag 18 juli begon zoals alle voorgaande dagen, niet alleen die hier tijdens onze vakantie in Zweden, maar eigenlijk (bijna) alle dagen sinds mei; zonnig en warm. De temperatuur liep al snel op naar tropische waarden. Desondanks wil je niet alleen zitten en lezen (of in de tuin bezig zijn; veel te heet), maar wil je ook wat doen. Dus toch maar de wandelschoenen aangetrokken. Bestemming: een rondwandeling bij Acksjon. Lekker dicht in de buurt en dus niet te lang in de auto.

Naar weg 240

Vanuit ons huis richting het dorp en daar de afslag naar Hagfors nemen, weg 240. Na enkele kilometers bij het bordje Acksjon rechtsaf. Toen was het nog een paar kilometer alvorens we de auto aan de kant van de weg konden zetten. Broeierig warm was het. Renee vroeg nog: “we krijgen toch geen onweer?”. Maar daar had de Zweedse KNMI (SMHI) niets over gezegd. Terwijl een Deens stel nog bezig was de stoute wandelschoenen aan te trekken, gingen wij op pad.

De eerste druppels

De wandelroutes daar zijn werkelijk prachtig. Daarom hadden we er ook niet direct erg in dat het geleidelijk aan begon te regenen. En daar bleef het niet bij; al snel volgde het eerste onweer. En dat is zo midden in die enorme Zweedse bossen niet prettig, vooral niet als het toch aardig dichtbij begint te komen. De vraag was toen: gaan we door of keren we om. We kozen voor het eerste. Het was eigenlijk ook wel lekker, een welkome afkoeling in deze ongelooflijk hete zomer.

De korte variant

Na een kilometer of 3 kwamen we op een punt waar we konden kiezen om de lange dan wel de korte route te lopen. Omdat de lucht dreigend bleef namen we de korte route. Dat was de juiste keuze, want het ging alleen maar harder regenen en onweren. Al met al was het een leuke wandeling met enkele verrassende, niet voorziene elementen.

Wild camera

By Geen categorie

Vandaag zijn we in ons huis aangekomen voor de zomervakantie. Voor de verandering hadden we dit keer een andere overtocht geboekt, van Travemunde naar Trelleborg. Deze boot vertrok pas om 22:00 uur, dus we hadden alle tijd. In Trelleborg waren we al vroeg, om 7:15 uur. Na een voorspoedige reis vanuit het zuidelijkste puntje van Zweden, waren we halverwege de middag in Molkom.

Droogte

Het was direct duidelijk zichtbaar dat het ook hier enorm warme en droog geweest is de afgelopen weken. Het gras bij ons in de tuin stond weliswaar hoog, maar op veel plaatsen was het ook erg geel. Bovendien bleek over een lengte van meerdere kilometers het talud van het treinspoor, dat op een kilometer of 2 a 3 van huis loopt, in brand te hebben gestaan.

Kraanvogel

Tijdens ons verblijf in mei hadden we een wild camera geplaatst. Zo’n 7 weken later waren we uiteraard erg nieuwsgierig of we daarmee ook iets hadden weten te ‘vangen’. Onze wild camera had veel foto’s gemaakt tijdens onze afwezigheid, maar de meesten bleken loos alarm. De positie van de camera was bij nader inzien toch niet echt geweldig. Desondanks kwamen we nog een paar verrassende tegen, zoals deze:

Een frissere dag, wandelen in Hogbergsfaltet

By Geen categorie

Een frissere dag

Vandaag was het maar liefst ruim 10 graden koeler dan gisteren, scheelt een broek, shirt met lange mouw en een jas! Gelukkig was het nog steeds droog en kwam de zon er goed bij maar het was duidelijk een frissere dag dan de dagen ervoor.

Opruimen

Vanmorgen eerst eens in huis aan het opruimen geweest, wat oude meubels naar de stort gebracht en kasten opnieuw ingedeeld. We waren gisteravond nog even naar de Ikea in Karlstad geweest en opbergtassen voor de tuinkussens gekocht. Nu hoeven ze niet meer in de kamer te liggen maar liggen ze keurig netjes boven. Opgeruimd staat netjes! In 2004 hebben we het huis gekocht met inventaris, dat is gebruikelijk in Zweden. Al die tijd staan er nog de zelfde meubelen: een grote leren hoekbank en een slaapbank. Om de hoekbank te vervangen wordt wel heel prijzig. Op internet heb ik gekeken naar hoezen voor banken. Vóór de zomervakantie ga ik voor beide banken een hoes bestellen voor een kleine make-over!

Hogbergsfaltet

In de middag hadden we zin om een wandeling te maken. In welk jaar het precies was weet ik niet meer, maar in één van de vakanties in oktober is Jesper, onze neef, samen met Martin mee geweest (dochters bleven thuis). Destijds hebben we gewandeld in Persberg, Hogbergsfaltet, het leek ons leuk om daar nogmaals te kijken.   https://turid.visitvarmland.se/sites/default/files/Filipstad/Hogbergsfaltet.pdf  Vanuit Lindfors rijden we naar Filipstad, we volgen route 63 om uit te komen in Persberg. Onderstaande kaart van het gebied is afkomstig van http://www.filipstadsbergslag.com/

Het is een prachtige plek voor een wandeling.  Er zijn een aantal ijzermijnen, deze zijn niet meer te bezichtigen. Ook de laatste die open was gesteld is, uit veiligheidsoverwegingen gesloten.  Er was ook een bordje van een “varg kullen”, vrij vertaald een wolven nest. Een nest konden wij er niet van maken, wel een mooie foto gemaakt van een tekening van een wolf.

Bijzonder was ook de losstaande klockstapel (klokkentoren) op een heuvel, we liepen hier door weilanden (schapen waren er nog niet)rondom heen.

Nygardskallan, bronwater

By Geen categorie

Tropische dag in mei!

Vandaag was het een warme dag, 28 graden. Nadat ik ’s morgens nog een fietstocht naar het dorp had gemaakt voor de dagelijkse boodschappen, daarna tot een uur of 15.00 heerlijk in de zon gezeten besloten we in de namiddag toch nog even te gaan wandelen. Cor had een wandeling uitgezocht die we in 2004 met de kinderen hebben gelopen, naar de bron bij Nygard (https://karlstad.se/globalassets/filer/uppleva/friluftsliv/vandringsleder/Nygardskallan.pdf). Het was even goed opletten om er te komen: vanuit Lindfors richting Sutterhojden, vervolgens richting Vase en dan naar Vase Backelid. Bij het eerste bord kun je rechts af en dan de eenvoudige route lopen. Aan te bevelen is ietsje verder te rijden, net voor het bruggetje is er aan de linkerkant een parkeerplaats. Vervolgens begint de route aan de overkant van de weg.

Route met klimmen en dalen

Ondanks dat het qua kilometers geen lange tocht was, was het door de warmte wel zwaar. Het bleek dat wij in 2004 gekozen hadden voor de eenvoudige route, nu hadden we de route door het bos langs een beek. Voor Nora erg handig, om de 100 meter ging ze het water in om af te koelen. Het was een prachtige wandeling, met af en toe klimmen en dalen. Op een glibberige helling was met touwen een leuning gemaakt. Dit werkte goed en was ook wel nodig.

Strava, handig app om te gebruiken

Bij Nygardskallan aangekomen konden we even zitten op een bankje en genieten van de zon, rust en het stromende water uit de bron. Op de onderstaande foto is goed te zien hoe helder het water is. Het water is dus goed drinkbaar, dit hebben we niet zelf uitgeprobeerd maar wel gelezen in de eerder genoemde link. Terug naar de auto hebben we niet de zelfde route genomen, maar gekozen voor de eenvoudige route. Al met al hebben we ruim 5 kilometer gelopen. Ik maak altijd gebruik van Strava, erg handig, ook als je de weg even kwijt bent kun je precies zien vanuit welk punt je begonnen bent.

Elektrische fiets in Zweden

By Geen categorie
Elektrische fiets

Dit keer hebben we mijn elektrische fiets meegenomen naar Zweden. In onze handige auto kan de fiets rechtop staan achter in. Ik houd van fietsen, echter in Zweden zijn de vele hellingen dusdanig hoog dat ik er niet meer goed tegenop kan fietsen. Mijn elektrische fiets meenemen leek mij ideaal, zo zou ik zelfs op de fiets boodschappen kunnen doen in Molkom.

Zaterdag heb ik dit dan ook maar gelijk gedaan. Een heerlijke fietstocht, heen en terug ruim 15 kilometer. Het was wel even oppassen direct hier op het bospad. Door de bosbouwers was het pad kapot gereden en derhalve moeilijk te fietsen.

Zaterdag in de middag hebben we hier vlakbij huis gewandeld, de voor ons welbekende rode route. Helaas geen eland gezien, wel veel sporen (trouwens ook in onze tuin ligt elanden poep, ze zijn er dus wel weer).

Songfestival

’s Avonds hebben we dan toch maar naar het songfestival gekeken, lang wachten totdat Waylon eindelijk aan de beurt was. Hij zong prima! Daarna nog langer geduld voor de puntenverdeling, blijft een raar fenomeen die puntenverdeling. Helaas eindigde Waylon op een onverdiende 18e plek, Israël werd eerste.

Onze “huisspecht” (zie foto) vond het nodig om in alle vroegte, 4.15 uur, te gaan timmeren op het vogelhuisje onder ons slaapkamer raam…….

Vanavond hebben Cor en ik samen nog even een rondje gefietst. Het was prachtig weer en we zagen warempel een eland vlak bij ons staan. Meer dan de moeite waard dus!

 

 

 

 

Honden fietskar

Helaas kan Nora (nog) niet mee op onze fietstochten, het is de bedoeling om binnenkort een honden fietskar aan te schaffen zodat we komende zomer vaker langere tochten kunnen maken. Een mooie afwisseling naast het wandelen en je kunt net even verder komen. De foto hier naast is gemaakt tijdens een weekend weg in Holten, met Pasen dit jaar.

Meivakantie

By Geen categorie

Meivakantie in Lindfors

Voor mij was het inmiddels alweer een half jaar geleden dat ik in Zweden was geweest. Maar op 10 mei, Hemelvaartsdag, vertrekken we dan eindelijk naar Lindfors voor een vakantie van 10 dagen. We hebben er allebei veel zin in, de weersvooruitzichten zijn goed! Ook de heenreis naar Kiel gaat voorspoedig, uiteraard de nodige “Bau arbeiten” maar we komen er vrij snel door heen. Eenmaal op de boot blijkt dat het een drukke overtocht wordt, niet veel Nederlanders, wel veel Duitsers en Zweden. Omdat Nora ook weer mee is kunnen we niet aansluiten bij het “all inclusive buffet”, de hond laten we liever niet alleen in het kleine hutje. Cor en ik hebben om de beurt gegeten in de cafetaria, prima eten!

De volgende ochtend kwamen we vrij snel van de boot af en konden we aan de autorit naar Lindfors beginnen.  Ik was erg benieuwd hoe het er rondom ons huis uit zou zien. Annet en Jan, schoonzus en zwager, waren half april in ons  huis geweest en hadden gemeld dat er flink gekapt was in de directe omgeving van ons huis. Toen zij er waren lag er trouwens nog volop sneeuw in de tuin en was het Molkom-meer nog bevroren. Gelukkig was het het sneeuw en ijs nu verdwenen, het gras was zelfs al weer behoorlijk gegroeid.

Kaalslag

Achter de schuur zagen we inderdaad dat er veel bomen zijn gekapt, het ziet er heel anders uit. Onze tuin lijkt op de één of andere manier kleiner, maar het geeft ook meer licht. En, hebben we inmiddels gezien, een prachtige zonsopgang! Op de video hieronder is de kaalslag goed te zien, het gebouw wat zichtbaar is, is onze schuur. 

Schoon huis

Bijkomend voordeel van het bezoek door Annet en Jan drie weken geleden: het huis was schoon en rook nog heerlijk fris!! In tegenstelling tot andere keren was het niet nodig om eerst te gaan stoffen en stofzuigen. Bedankt Annet en Jan!