Skip to main content

Een frissere dag, wandelen in Hogbergsfaltet

By 17 mei 2018mei 19th, 2018Geen categorie

Een frissere dag

Vandaag was het maar liefst ruim 10 graden koeler dan gisteren, scheelt een broek, shirt met lange mouw en een jas! Gelukkig was het nog steeds droog en kwam de zon er goed bij maar het was duidelijk een frissere dag dan de dagen ervoor.

Opruimen

Vanmorgen eerst eens in huis aan het opruimen geweest, wat oude meubels naar de stort gebracht en kasten opnieuw ingedeeld. We waren gisteravond nog even naar de Ikea in Karlstad geweest en opbergtassen voor de tuinkussens gekocht. Nu hoeven ze niet meer in de kamer te liggen maar liggen ze keurig netjes boven. Opgeruimd staat netjes! In 2004 hebben we het huis gekocht met inventaris, dat is gebruikelijk in Zweden. Al die tijd staan er nog de zelfde meubelen: een grote leren hoekbank en een slaapbank. Om de hoekbank te vervangen wordt wel heel prijzig. Op internet heb ik gekeken naar hoezen voor banken. Vóór de zomervakantie ga ik voor beide banken een hoes bestellen voor een kleine make-over!

Hogbergsfaltet

In de middag hadden we zin om een wandeling te maken. In welk jaar het precies was weet ik niet meer, maar in één van de vakanties in oktober is Jesper, onze neef, samen met Martin mee geweest (dochters bleven thuis). Destijds hebben we gewandeld in Persberg, Hogbergsfaltet, het leek ons leuk om daar nogmaals te kijken.   https://turid.visitvarmland.se/sites/default/files/Filipstad/Hogbergsfaltet.pdf  Vanuit Lindfors rijden we naar Filipstad, we volgen route 63 om uit te komen in Persberg. Onderstaande kaart van het gebied is afkomstig van http://www.filipstadsbergslag.com/

Het is een prachtige plek voor een wandeling.  Er zijn een aantal ijzermijnen, deze zijn niet meer te bezichtigen. Ook de laatste die open was gesteld is, uit veiligheidsoverwegingen gesloten.  Er was ook een bordje van een “varg kullen”, vrij vertaald een wolven nest. Een nest konden wij er niet van maken, wel een mooie foto gemaakt van een tekening van een wolf.

Bijzonder was ook de losstaande klockstapel (klokkentoren) op een heuvel, we liepen hier door weilanden (schapen waren er nog niet)rondom heen.