Skip to main content

Wandelpad Torsberget

By 20 april 2017mei 18th, 2018Geen categorie

Wandelen in Torsberget

Gisteren dan eindelijk de wandeling gelopen die ik had uitgezocht voor deze week. Met de auto zijn we via Mölnbacka naar natuurreservaat Torsberget gegaan. We hadden al gelezen dat er geen uitgezette wandelroutes waren, op de kaart was echter wel een wandelpad aangegeven. De kaart is zo nauwkeurig, dat er was aangegeven dat er na drie huizen een afslag naar rechts zou komen. Deze afslag was ook gelijk het wandelpad. De auto kan hier ook staan.

Het wandelpad ging zo’n beetje in één rechte lijn omhoog, via gladde stenen. Extra glad omdat er op sommige plekken nog sneeuw lag. Het groei en bloei seizoen moet hier nog beginnen, veel flora was er niet te zien. Wel zagen we een handvol bloeiende bloemetjes, het voorjaar komt er echt aan.

 

Onderweg naar de top van Torsberget zien we vele sporen van elanden, vers in de sneeuw. De wandeling is goed te doen, maar aangezien het flink klimmen is, niet voor buggy’s en dergelijke.Op de top aangekomen zoekt Cor een uitzichtpunt voor een mooie foto over het meer Vastrå Örten. Lopende terug naar de auto blijkt dat afdalen lastiger is dan klimmen, af en toe is het flink glibberen over de gladde stenen. Nora heeft daar geen last van en rent voor ons uit.Ruim een uur en 3,2 kilometer later, zijn we weer terug bij de auto. Was het een mooie wandeling? Jawel, maar niet spectaculair. De wandeling die we in de herfst hebben gemaakt, Torrakberget (ligt aan de overkant van het Vastrå Örten), vond ik mooier.

Elanden

We besluiten om via Forshaga terug te rijden. Onderweg zien we 2 jonge elanden voor ons op de weg, ondanks dat ik alletijd had om foto’s te maken is er maar één gelukt……. Rond deze tijd van het jaar worden de kalfjes geboren en verstoten de moeders hun jongen van het jaar daarvoor. Deze één jarigen dwalen dan rond en veroorzaken vaak de crashes met auto’s.

Aan het eind van de dag een heerlijke pizza opgehaald bij Lilla Huset in Molkom (aan de weg van Karlstad naar Filipstad route 63). Een echte aanrader.